Emigreren naar Denemarken

Denk jij er wel eens over na om naar Denemarken te emigreren of ben je zelfs al stappen aan het zetten? Zo leuk! Zelf heb ik in de zomer van 2023 de stap gezet om naar Denemarken te verhuizen. Het woord ‘emigreren’ klinkt soms heel groot en dat hoeft het niet te zijn.

Waar moet je op letten, aan denken en mee bezig gaan voor een verhuizing naar het Deense? Op deze pagina deel ik mijn kennis over emigreren naar Denemarken.

Waar te beginnen als je wil emigreren naar Denemarken

Stel, je hebt besloten dat je wil emigreren naar Denemarken of je bent nieuwsgierig naar de stappen die volgen. Onderstaand zijn de stappen die ik (Marlies) heb gezet omtrent mijn verhuizing van Nederland naar Denemarken.

Samengevat was dit het bureaucratische proces zoals ik het tot dusver heb doorlopen:

Verblijfsvergunning

  • Je mag als EU-burger zonder problemen maximaal 90 dagen in Denemarken doorbrengen.
  • Wil je langer blijven? Dan vraag je een verblijfsvergunning aan via SIRI (website Ny i Danmark).
  • Die verblijfsvergunning vraag je aan op grond van één van de mogelijke opties. Kom je bijvoorbeeld studeren, heb je een baan of kun je jezelf in onderhoud voorzien? Elke optie heeft weer eigen voorwaarden. Ben je op zoek naar werk, dan mag je 6 maanden zonder aanvullende verblijfsvergunning blijven, in plaats van alleen de genoemde 90 dagen.
  • Met de verblijfsvergunning kun je met een gerust hart in het land rondhuppelen tot je een ons weegt en aan de gestelde voorwaarden kan blijven voldoen (raak je bijvoorbeeld je baan kwijt, moet je een nieuwe vergunning aanvragen). Na 5 jaar kun je een permanente verblijfsvergunning aanvragen.

CPR-nummer aanvragen

  • Je hebt die vergunning ook nodig om je in te laten schrijven in het bevolkingsregister. Als je dat doet, krijg je een CPR-nummer, de Deense variant van een BSN-nummer. Om je in te schrijven, heb je een woning nodig (en daarmee een huurcontract of koopovereenkomst die je meeneemt naar jouw nieuwe gemeente). Je inschrijven doe je bij de gemeente waar je woning staat.
  • Na ongeveer 2 tot 3 weken ontvang je een pasje in de brievenbus met daarop je CPR-nummer, adres, adres van je huisarts en de streepjescode waarmee je incheckt bij huisarts en bijvoorbeeld boeken leent bij de bibliotheek.
  • Dat CPR-nummer is best handig, want daardoor kun je dingen doen als een bankrekening openen, abonnementen afsluiten, verzekeringen scoren en wat al niet meer.

Meer lezen over emigreren naar Denemarken

Je kan heel veel informatie online vinden over het emigreren naar Denemarken:

  • Er is een speciale website voor wie nieuw is in Denemarken: Life in Denmark
  • Alles over de verblijfsvergunningen en de mogelijkheden hierin vind je op Ny i Danmark.

Dingen afronden in Nederland

Oké, dan heb je alles aan de Deense kant geregeld. Dan mag je nog ‘even’ de Nederlandse kant organiseren. Er zit ook wel wat overlap in her en der.

Praktische dingen om zo snel mogelijk te regelen

  • Wanneer je je inschrijft in Denemarken, dien je je ook uit te schrijven uit Nederland. Je kan namelijk niet in 2 landen ingeschreven staan. Dat uitschrijven doe je bij jouw Nederlandse gemeente.
  • Natuurlijk zijn er de meer ‘vanzelfsprekende’ zaken: de huur opzeggen of huis verkopen, spullen inpakken en (eventueel) laten vervoeren naar Denemarken. Het verhuizen kan ook met een gehuurd busje, maar zelf ben ik héél blij dat ik er een verhuisbedrijf voor heb ingeschakeld. Ik heb zelf niks hoeven sjouwen en ook niet de reis met al die spullen hoeven maken. Mange tak til Van Rooijen Verhuizingen in deze.
  • Vervolgens kun je aan de slag met adreswijzigingen. Gebruik eventueel de mogelijkheid van PostNL om post automatisch door te laten sturen naar een ander adres. Op meerdere plekken worden adressen vanzelf gewijzigd, maar altijd goed om te checken of alles goed gaat. Denk aan de bank, webshops, abonnementen, etc.
  • Ook kun je bezig met het opzeggen van verzekeringen en andere zaken die geregeld zijn in Nederland. Behoud je (nog) een baan in Nederland? Dan moet je nog in Nederland verzekerd blijven voor de zorgverzekering. Zo niet, kun je deze verzekering ook opzeggen.

Zaken die wat later kunnen

  • Wil je kunnen stemmen bij de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen, moet je je registreren als kiezer in het buitenland bij de gemeente Den Haag. Op deze manier kun je ‘gewoon’ stemmen in de landelijke verkiezingen in Nederland. Het land waar je landelijk mag stemmen, is gekoppeld aan je paspoort. Zonder Deens paspoort kun je niet stemmen in de landelijke verkiezingen in Denemarken. Stemmen kan wel bij de lokale en provinciale verkiezingen.
  • Overweeg of je je vrijwillig wil laten verzekeren voor de AOW. Op die manier kun je nog 10 jaar lang AOW blijven opbouwen. Handig als je niet weet of je permanent Nederland verlaat en wel wil blijven bouwen aan een spaarpotje. Alle informatie daarover vind je bij de Sociale Verzekerings Bank (SVB).
  • Niet echt een feitelijk ding, maar wel handig om rekening mee te houden: heel veel gedag zeggen. Neem hier ook gerust de tijd voor en onthoud ook dat Denemarken in principe niet het einde van de wereld is.

Zoek online naar ‘soortgenoten’ die ook emigreren naar Denemarken

Een aparte kop voor iets wat mij enorm heeft geholpen: het leren kennen van anderen die ook naar Denemarken zijn geëmigreerd. De Facebookgroep Nederlanders in Denemarken is wat mij betreft een absolute aanrader voor ervaringen van anderen en het kunnen stellen van vragen. Op deze manier voelt het emigreren naar Denemarken niet volledig als een eenzame zoektocht.

Scroll naar boven