Waar begint de geschiedenis van Denemarken? Daarvoor gaan we naar de 10e eeuw, in de tijd dat Koning Harald Blauwtand (in Denemarken ‘Blåtand’) in het land regeerde. Op een runesteen in Jelling kunnen we we eerste vermelding van ‘Denemarken’ als land vinden. Deze runesteen (en die van Koning Haralds zoon) zijn te bezichtigen in Jelling. Denemarken bestaat dan ook nog voor een deel uit wat we nu kennen als Duitsland en uit Zweden. Er is veel oorlog gevoerd om het bezit van land. De zuidelijke grens van Denemarken liep ooit eens tot Altona, een plaatsje vlak ten noorden van Hamburg.
Het Denemarken waar het op deze website over gaat, bestaat uit het land dat we kennen als ‘Denemarken’ en over land grenst aan Duitsland. Het koninkrijk Denemarken bestaat verder ook nog uit Groenland en de Faeröer. Qua oppervlakte ontlopen Denemarken en Nederland elkaar niet veel. Het aantal inwoners is dan wel heel verschillend: op moment van schrijven (2024) heeft Nederland 18 miljoen inwoners, waar Denemarken iets minder dan 6 miljoen tegenover stelt.
Deense monarchie
Een belangrijk moment in de Deense geschiedenis, is het ontstaan van de grondwet. Deze heet ‘Grundloven’ (letter: ‘de grondwet’) en werd in 1849 door toenmalige koning Frederik VII ondertekend. Dit betekende dat de macht van de Koning verdween en dat er een parlement kwam. De toren op het (destijds gedachte) hoogste punt van Denemarken, Himmelbjerget, refereert naar dit moment.
Desondanks is de monarchie belangrijk in Denemarken. Net zoals Nederland is Denemarken een zogeheten constitutionele monarchie waarin de koning geen macht uit kan oefenen. Sinds 14 januari 2024 is koning Frederik X de Koning van Denemarken. Hij volgde zijn moeder op, koningin Margrethe II.
Koning Frederik X is getrouwd met koningin Mary, oorspronkelijk afkomstig uit Australië. Samen hebben ze 4 kinderen: Christian, Isabella, Vincent en Josephine. De koning heeft een jongere broer, prins Joachim. Hij is getrouwd en heeft zowel met zijn ex-vrouw als huidige vrouw 2 kinderen (en dus 4 in totaal).
Leuk weetje: de mannelijke troonopvolger krijgt altijd de naam Frederik of Christian. De zoon van de koning heet inderdaad Christian. Frederiks vader heette echter géén Christian, omdat Margrethe de koninklijke lijn doorzette. Zij was de eerste koningin in Denemarken in vele jaren, mede doordat het volgens de wet niet mogelijk was om een vrouwelijke troonopvolger te hebben. Die wet is aangepast en zo werd Margrethe in 1972 koningin. Margrethes vader heette Frederik.
Anders dan in Nederland de tendens is, is het koningshuis in Denemarken vrij populair. Koningin Margrethe wordt liefkozend ‘Daisy’ (naar de bloem margriet) genoemd en wordt geroemd door haar creatieve werkzaamheden. Zo ontwierp ze decors en kostuums voor bekende toneelstukken en tv-programma’s en kun je tekeningen van haar hand vinden in een Deense uitgave van ‘In de ban van de Ring’ van J.R.R. Tolkien.
De geschiedenis van de Deense vlag
Een ander belangrijk stukje geschiedenis: de Deense vlag. Denemarken was het eerste land met een nationale vlag. Deze zou tijdens een oorlogsgevecht uit de hemel zijn komen vallen. De naam voor de vlag is ‘Dannebrog.’ Het is wettelijk niet toegestaan om een andere vlag dan de Deense vlag aan je vlaggenmast in Denemarken te hangen.