Met de trein naar Denemarken reizen

Yesss, op reis naar Denemarken! Aangezien Denemarken op ongeveer (afhankelijk van waar je vertrekt en waar je moet zijn) 800 kilometer afstand ligt, zijn er genoeg mogelijkheden om van A naar B te komen. Met de auto, het vliegtuig of… met de trein! Ook met de trein kun je goed naar Denemarken reizen. Op deze pagina lees je meer over het reizen van en naar Denemarken over het spoor.

Zo werkt reizen met de trein naar Denemarken

Hoe rijdt de trein naar Denemarken? Je kan vanuit Nederland (nog) niet rechtstreeks naar Denemarken met de trein. Afhankelijk van waar je vandaan komt, ga je de grens met Duitsland over bij bijvoorbeeld Bad Bentheim, Zevenaar/Emmerik of Leer. In Düsseldorf, Duisberg, Ösnabruck of Bremen stap je over op een trein richting Hamburg. En vanuit Hamburg stap je op de trein naar Denemarken.

Hamburg Hbf is het vertrekstation van de trein die rechtstreeks naar Kopenhagen rijdt. Dat doet die trein over land en brug. Je reist via schiereiland Jutland, klein eiland Funen (Fyn) naar Zeeland (Sjælland), het eiland waar Kopenhagen op ligt. De trein stopt in Schleswig (Duitsland), Padborg (grensstation met Denemarken), Kolding (Jutland), Odense (Funen), Ringsted (Sjælland) en Kopenhagen. Zie voor de Deense stations de kaart hieronder.

Deze trein rijdt overdag elke 2 uur. Het kan ook zijn dat de trein Aarhus als eindbestemming heeft. In dat geval zou je voor de richting Kopenhagen overstappen in Kolding. De reis van Hamburg naar Kopenhagen duurt 4 uur en 41 minuten.

Landkaart met de route Hamburg - Padborg - Kolding - Odense - Ringsted - Kopenhagen gemarkeerd.

Tips voor het boeken van de trein naar Denemarken (en terug)

  • Vroeg boeken loont . Wil je vandaag een reis boeken voor morgen van Utrecht naar Kopenhagen, dan betaal gauw 100 tot 200 euro meer dan wanneer je voor over een maand boekt.
  • Komen we gelijk bij de volgende tip: vaak kun je bij vroeg boeken ook voor een verschil van 10 tot 20 euro niet 2e klas, maar 1e klas reizen. Bij een reis van 8 tot 10 uur, is het gewoon fijn om meer ruimte te hebben en in Denemarken nog wat lekkers mee te pakken (zie de volgende bullet)
  • Voordelen van 1e klas reizen zijn dat je meer ruimte hebt, rustigere coupes én in Denemarken is er koffie, thee en water (gratis!) beschikbaar. Het is ook fijn om te weten, mocht de reis niet helemaal zoals gepland gaan, je in andere treinen zowel 1e als 2e klas kan zitten. Er zijn meer stoelen waar je mogelijk in kan zitten.
  • Reserveer zitplaatsen! Dit kan voor zo’n 8 euro (enkele reis) extra en moet je echt doen. In Duitsland is het voor zover ik weet niet altijd noodzakelijk op Intercity’s (en bij ICE wel verplicht), maar in Denemarken kunnen de treinen echt heel vol worden. Een zitplaatsreservering geeft je de garantie dat je kan zitten.
  • Als laatste een tip die ik zelf nog niet heb toegepast: kijk of Interrail misschien beter past bij jouw reisplannen dan een losse retour boeken. Met een Interrailticket kun je een x aantal treinreisdagen in een bepaalde periode afleggen. Denk wel even aan de vorige tip door voor lange treinreizen wel zitplaatsen te reserveren.

Tips voor de reis zelf

  • Maak het jezelf comfortabel, zeker als je een uur of 3 tot 4 in dezelfde trein zit. Ik doe wel eens mijn schoenen even uit op een lange reis en probeer altijd een fijn weglezend boek mee te nemen. Uiteindelijk zit je vooral te zitten, dus let’s get a little comfortable.
  • Besef je dat je vertraging niet kan beïnvloeden. Het kan goed zijn dat je ergens vertraging oploopt. Zeker bij treinen die een totale lange reis rijden. De trein van Basel naar Hamburg is de hele dag onderweg. Ik vind het altijd maar knap als de vertraging slechts zo’n 40 minuten bedraagt. Als je daar op overstapt in Duisberg, Osnabrück of Bremen, dan zit er vaak wel wat vertraging op. In de reisplanner kun je evt. extra overstaptijd plannen en doorgaans zit er ook wel wat tijd tussen (zo heb ik altijd 39 minuten overstaptijd op station Hamburg Hbf)
  • Mis je een overstap? Ga op het station waar je de overstap hebt gemist naar de balie en laat je adviseren over de volgende verbinding. Ze regelen dan ook gelijk dat je een nieuwe zitplaatsreservering krijgt. Ik ben heel vriendelijk geholpen op stations Duisberg, Hamburg en Bremen. Is je Duits niet zo goed? Geen probleem, ze spreken gelukkig ook Engels bij de balie.
  • Je bent niet de enige die een lange afstandsreis maakt. In jouw trein zitten waarschijnlijk veel meer mensen die onderweg zijn naar een eindbestemming zoals die van jou of ergens op dezelfde route. Soortgenoten! Dat is altijd fijn bij problemen en vertragingen: je zit samen in hetzelfde schuitje.

Handige apps en websites voor tijdens de reis

  • Gebruik de app van NS International. Sinds 2024 is deze een stuk beter dan voorheen: als je hier je ticket hebt geboekt, kan je deze (en de qr-code daarop) in de app raadplegen. Daarnaast is de actuele reisinformatie ook steeds beter. Binnen Nederland kun je aanvullend de NS Reisplanner app gebruiken voor actuele reisinformatie.
  • Reisinformatie in Duitsland en Denemarken kan je via de NS Internationalapp raadplegen, maar het kan aanvullend heel fijn zijn om de lokale sites te gebruiken.

Handige spullen voor onderweg

De treinreis naar Denemarken neemt aardig wat uren in beslag. Gelukkig kun je lekker zitten en uit het raam kijken. Om het comfortabel te maken, kun je nadenken over wat er mee gaat op reis. Mijn favorieten:

  • Mijn e-reader van Kobo. Ik ben een ongelooflijk grote liefhebber van fysieke boeken lezen, maar oef: een e-reader mee op reis is echt fantastisch.
  • Daarbij de tip: makkelijke weglezers als boeken. Ga lekker een cheesy roman lezen, want je wil het gewoon naar de zin hebben. Ik heb al 2x het laatste deel van de Zeven Zussen serie (Atlas) gelezen onderweg. Als je veel wil lezen, is een Kobo Plus abonnement ook een mega aanrader.
  • Puzzelboekjes zijn in mijn familie standaard voor vakanties en ze zijn ook ideaal voor in de trein. Even geen zin in lezen, scrollen op je telefoon of uit het raam staren? Ga puzzelen! Mijn favoriet is de Denksport Logikwis, maar ik kan Varia puzzelboekjes ook aanraden. Daar zit altijd wel iets tussen om te doen.
  • In de afdeling eten en drinken: ik drink ongeveer 1 liter water onderweg en heb ook altijd wel een flesje cola mee. Qua eten kies ik voor (extra) groente. Zo kan ik toch nog even gezond snacken. Uiteraard gaan er ook lekkere snoepjes mee. Wat ik wel in overweging neem: geen etenswaren die enorm veel lawaai maken bij het eten (denk aan wortelen en meestal ook chips) of extreem heftig ruiken.

De reis per auto of vliegtuig afleggen

Met de auto reizen heeft natuurlijk ook voordelen. Het is handig dat je zelf route en tempo kan bepalen en mee kan nemen wat er in de auto past. Anderzijds kun je in de file terecht komen en je zit wel de hele dag gefocust te rijden. In de trein kun je nog even staan en bewegen, een boekje lezen en een dutje doen.

Vliegen tussen Nederland en Denemarken is natuurlijk ook een optie. Kopenhagen is een prima vliegveld en je kan er goed heenvliegen vanaf de Nederlandse vliegvelden. In Jutland kan je vliegen op Billund. Afhankelijk van je begin- en eindpunt, kan het sneller zijn. Qua reisduur en aantal overstappen maakt het vaak geen of weinig verschil als je sowieso nog naar een vliegveld moet reizen in beide landen. Vanuit duurzaamheidsoogpunt is met de trein reizen dan toch prettiger dan met het vliegtuig te gaan.

Ga jij binnenkort met de trein naar Denemarken?

En, begint het bij jou al te kriebelen of krijg je er vertrouwen in dat je wel eens met de trein naar Denemarken kan reizen? Het is aan te bevelen! Natuurlijk kan het voorkomen dat je een overstap mist of vertraging oploopt. Dat is ook een onderdeel van de reis. Wie weet wat voor mooie nieuwe ervaring dat oplevert!

Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets kwijt? Schrijf een reactie hieronder of mail mij naar hej@allesoverdenemarken.nl. Ik denk ook graag even met je mee als je dat fijn vindt. Ik heb nul ervaring als reisplanner, maar wel aardig wat ervaring met het reizen met de trein tussen Nederland en Denemarken.

Scroll naar boven