Je hebt een huis, een cpr-nummer en je gaat verhuizen. Dan komen er weer wat praktische zaken tevoorschijn: het regelen van een Deense bankrekening, je internetabonnement en gas, water, licht: de bekende gwl. Waar begin je en waar kun je op letten?
Een Deense bankrekening aanvragen
Eén van de belangrijkste praktische zaken: een Deense bankrekening. Die heb je namelijk ook nodig om het internet en gwl te betalen. In overleg kun je doorgaans ook gebruik maken van de Nederlandse bankrekening. Daar zit alleen een heel belangrijk nadeel aan vast: elke keer dat je geld overmaakt van je Nederlandse bankrekening naar een Deense rekening, betaal je valuta- en/of verwerkingskosten. Dat is zonde natuurlijk!
Voor het afsluiten van een Deense bankrekening heb je een CPR-nummer nodig. De doorlooptijd van een aanvraag verschilt per bank en kan wel weken of soms zelfs maanden duren. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor Lunar, een digitale bank. Hier kun je vaak snel je bankrekening akkoord krijgen. Een overzicht van Deense banken vind je op deze website van Trustpilot. Wel in het Deens, maar gebruik de namen om te googelen. De top-10 grootste banken van het moment staan bovenaan de pagina genoemd.
Een internetabonnement afsluiten
Net als met een bankrekening (en ook g/w/l) is er ontzettend veel te kiezen qua internet. Over het internet mogen we in Denemarken ontzettend positief zijn. Snel en goed. Op deze website kun je meer lezen over de mogelijkheden en checken wat er op jouw adres mogelijk is.
Gas, water en licht
De gebruikelijke g/w/l-term is misschien wat gedateerd en toch nog goed ingeburgerd in Nederland. In Denemarken spreken ze vaak van varme, vand og el. ‘El’ staat voor ‘elektriciteit’ en kan ook ‘strøm’ heten. Vergelijken van verschillende leveranciers kan op verschillende websites, waaronder deze.
Goed om te weten: stroom gaat doorgaans op variabele contracten, eventueel gemengd met een vast contract. Met de app ‘Elberegner‘ kun je per dag en per uur zien wanneer de stroom goedkoper is.