Waar te beginnen met je emigratie naar Denemarken

Het is een ontzettend gaaf en spannend besluit: je gaat emigreren naar Denemarken! Maar wat moet je eigenlijk doen voor een emigratie? Op deze pagina licht ik een paar onderwerpen toe. Per situatie kan er meer of minder nodig zijn voor een emigratie naar Denemarken. Neem je tijd, ga op onderzoek uit en stel je vragen (mag ook aan mij).

Op deze pagina lees je over 2 praktische dingen: de verblijfsvergunning en het cpr-nummer. Beide essentieel voor een langer verblijf in Denemarken.

Verblijfsvergunning in Denemarken

Eén van de dingen die je als eerste nodig hebt als je in Denemarken wil blijven: een verblijfsvergunning. Binnen de EU is het zo geregeld dat je tot 90 dagen achtereen in hetzelfde land mag verblijven. In Denemarken mag je zelfs 6 maanden blijven, mits je in die periode ook echt actief op zoek bent naar een baan.

Stappenplan voor het aanvragen van je verblijfsvergunning:

  1. Een verblijfsvergunning vraag je aan via SIRI. SIRI is het Deense emigratiebureau. Kantoren hiervan vind je op verschillende locaties door het land verspreid: Kopenhagen, Odense, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Sønderborg en op Bornholm.
  2. Op de website van SIRI (nyidanmark.dk) kun je aangeven dat je een aanvraag wil indienen om in Denemarken te mogen verblijven (’to apply’).
  3. Als je een Nederlands paspoort hebt, dan kan je jouw aanvraag indienen as ‘residence as an EU/EEA, Swiss or Nordic Citizen.’
  4. Vervolgens kies je de manier waarop jij jouw verblijfsvergunning wil aanvragen. Er zijn verschillende mogelijkheden:
    • Je hebt een baan in Denemarken
    • Je gaat een studie volgen
    • Je hebt een eigen bedrijf in Denemarken
    • Je beschikt over voldoende financiële middelen om jezelf te onderhouden
    • Daarnaast zijn er nog een aantal mogelijkheden in relatie tot familie zijn van iemand die Deens is of al in Denemarken woont.
  5. Per mogelijkheid zijn er verschillende voorwaarden. Als je een baan hebt, heb je een arbeidsovereenkomst of een officiële verklaring van je werkgever nodig. Onder het kopje ‘Need to know’ worden vragen beantwoord en onder het kopje ‘How to apply’ zie je wat je nodig hebt om je aanvraag in te dienen.
  6. Verzamel de documentatie en dien je aanvraag in. Dit kan zowel digitaal als op papier.
  7. Maak vervolgens een afspraak op het kantoor van SIRI (zoals gezegd: te vinden in Kopenhagen, Odense, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Sønderborg en op Bornholm). Dit kan soms al op korte termijn en soms kan de agenda wat voller zitten.
  8. Kom opdagen bij de afspraak met je paspoort en eventueel je eigen kopieën van je aanvraag voor de zekerheid.
  9. Je ontvangt ter plekke een A4 die aangeeft dat je een verblijfsvergunning hebt ontvangen.

Na 5 jaar in Denemarken kun je een permanente verblijfsvergunning aanvragen.

Inschrijven bij de gemeente en het CPR-nummer ontvangen

De volgende stap in het proces van je emigratie naar Denemarken is om je in te schrijven bij de gemeente! Je hebt een woonadres gevonden en een verblijfsvergunning opgehaald. Dan staat weinig je nog in de weg om je in te schrijven bij de gemeente waar jouw huis staat.

Google de naam van je gemeente ‘Kommune’ en gebruik de website om een afspraak te maken. Eventueel kun je ook een telefoontje plegen als je dat prettiger vindt. Ook in deze geldt dat het soms op korte termijn mogelijk is en soms moet je een weekje wachten. Let er wel op dat inschrijven mogelijk pas kan op de 1e dag dat je huur- of koopcontract in gaat.

Nadat je je hebt ingeschreven, begint het wachten op je ‘sundhedskort.’ Dit pasje, wit met een geel vlak, wordt soms gezien als het grote goud in Denemarken. Op dit pasje staat namelijk jouw CPR-nummer. Tezamen met jouw adres, het adres van je huisarts (automatisch toegewezen) en een barcode die je kan gebruiken als je bijv. incheckt bij de huisarts of boeken wil lenen in de bibliotheek. Deze pas komt doorgaans tussen de 2 à 3 weken, afhankelijk van hoe druk het is. Vaak ontvang je eerder al post over bijvoorbeeld Deense les.

En wat volgt er dan in de emigratie naar Denemarken?

De officiële papieren zijn geregeld, gefeliciteerd! Nu komt het praktische gedeelte van verhuizen. Daarover lees je op een andere pagina later meer.

Scroll naar boven