Het is een ontzettend gaaf en spannend besluit: je gaat emigreren naar Denemarken! Maar wat moet je eigenlijk doen voor een emigratie? Op deze pagina licht ik een paar onderwerpen toe. Per situatie kan er meer of minder nodig zijn voor een emigratie naar Denemarken. Neem je tijd, ga op onderzoek uit en stel je vragen (mag ook aan mij).
De basis voor je emigratie naar Denemarken
Om te kunnen emigreren naar Denemarken heb je een aantal stappen te doorlopen.
Stap 1: een woning vinden
Om een verblijfsvergunning en cpr-nummer aan te vragen, heb je een woning nodig. Het kan zijn dat je genoeg geld in kas hebt om een huis te kopen, of je huurt een woning. Koopwoningen kun je vinden via websites zoals Boligsiden en EDC. Voor een huurwoning kun je het beste beginnen op Boligportal.
Stap 2: een verblijfsvergunning aanvragen
Eén van de dingen die je als eerste nodig hebt als je in Denemarken wil blijven: een verblijfsvergunning. Binnen de EU is het zo geregeld dat je tot 90 dagen achtereen in hetzelfde land mag verblijven. In Denemarken mag je zelfs 6 maanden blijven, mits je in die periode ook echt actief op zoek bent naar een baan. Als je weet dat je langer wil blijven en voldoet aan de voorwaarden, kun je jouw vergunning aanvragen. Lees er meer over op de pagina Verblijfsvergunning in Denemarken.
Stap 3: inschrijven bij de gemeente en een cpr-nummer ontvangen
De volgende stap in het proces van je emigratie naar Denemarken is om je in te schrijven bij de gemeente! Je hebt een woonadres gevonden en een verblijfsvergunning opgehaald. Dan staat weinig je nog in de weg om je in te schrijven bij de gemeente waar jouw huis staat. Lees meer over deze stap op de pagina CPR-nummer.
Handige website
Een absolute tip in de stappen naar een emigratie naar Denemarken is de website Life in Denmark. Ook hier worden verschillende stappen uitgelegd in het Engels of Deens.
En wat volgt er dan in de emigratie naar Denemarken?
De officiële papieren zijn geregeld, gefeliciteerd! Nu komt het praktische gedeelte van verhuizen. Lees meer over de bankrekeningen, internetabonnementen en g/w/l.