Verblijfsvergunning in Denemarken

Wil je voor een langere tijd in Nederland verblijven, heb je op den duur een verblijfsvergunning nodig. Op deze pagina lees je meer over wanneer je die aan moet vragen, welke voorwaarden eraan verbonden zijn en waar je het aanvraagt.

Hoe lang mag je in Denemarken blijven?

Als inwoner van een EU-land kun je als Nederlander maximaal 90 dagen in een ander EU-land verblijven. Die 3 maanden heb je sowieso en wat daarna volgt, is van een paar dingen afhankelijk:

  1. Ben jij in Denemarken om te zoeken naar werk, dan mag je nog eens 90 dagen extra blijven zonder een verblijfsvergunning aanvragen.
  2. Ben je niet op zoek naar werk in Denemarken, maar wil je wel blijven? Dan vraag je een verblijfsvergunning aan.

Wat voor soorten verblijfsvergunningen zijn er?

Op de enorm behulpzame website Ny i Danmark (New to Danmark) lees je alles over de verschillende soorten verblijfsvergunningen en hoe je ze aanvraagt. Een samenvatting van de meest gebruikelijke vergunningen:

  • Je hebt een baan in Denemarken waarbij je een minimum aantal uren per week werkt (1o tot 12 uur), voor een langere periode aangesteld wordt (minimaal 10-12 weken) en een contract met je werkgever in Denemarken hebt.
  • Je gaat een studie volgen in Denemarken en woont ook in het land.
  • Je hebt een eigen bedrijf in Denemarken en betaalt vanuit dat bedrijf belasting in Denemarken.
  • Je beschikt over voldoende financiële middelen om jezelf te onderhouden, waarbij de graadmeter is dat je ‘geen last’ wordt voor de Deense gemeenschap. Ze gaan ervan uit dat je dat je hele verblijf kan blijven doen, maar tijdens het aanvragen in elk geval 12 maanden.
  • Daarnaast zijn er nog een aantal mogelijkheden in relatie tot familie zijn van iemand die Deens is of al in Denemarken woont. Je moet wel een geschiedenis hebben waarin je o.a. zeker 18 maanden samen in hetzelfde huis gewoond hebt.

Stappenplan voor het aanvragen van je verblijfsvergunning:

Een verblijfsvergunning vraag je aan via SIRI. SIRI is het Deense emigratiebureau. Kantoren hiervan vind je op verschillende locaties door het land verspreid: Kopenhagen, Odense, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Sønderborg en op Bornholm.

    Volg de volgende stappen voor het aanvragen van je verblijfsvergunning:

    1. Op de website van SIRI (nyidanmark.dk) kun je aangeven dat je een aanvraag wil indienen om in Denemarken te mogen verblijven (’to apply’).
    2. Als je een Nederlands paspoort hebt, dan kan je jouw aanvraag indienen as ‘residence as an EU/EEA, Swiss or Nordic Citizen.’
    3. Vervolgens kies je de manier waarop jij jouw verblijfsvergunning wil aanvragen (zie ook hiervoor).
    4. Per mogelijkheid zijn er verschillende voorwaarden. Als je een baan hebt, heb je een arbeidsovereenkomst of een officiële verklaring van je werkgever nodig. Onder het kopje ‘Need to know’ worden vragen beantwoord en onder het kopje ‘How to apply’ zie je wat je nodig hebt om je aanvraag in te dienen.
    5. Verzamel de documentatie en dien je aanvraag in. Dit kan zowel digitaal als op papier.
    6. Maak vervolgens een afspraak op het kantoor van SIRI (zoals gezegd: te vinden in Kopenhagen, Odense, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Sønderborg en op Bornholm). Dit kan soms al op korte termijn en soms kan de agenda wat voller zitten.
    7. Kom opdagen bij de afspraak met je paspoort en eventueel je eigen kopieën van je aanvraag voor de zekerheid.
    8. Je ontvangt ter plekke een A4 die aangeeft dat je een verblijfsvergunning hebt ontvangen.

    Na 5 jaar in Denemarken kun je een permanente verblijfsvergunning aanvragen.

    Is je verblijfsvergunning binnen? Dan kun je door naar de volgende stap en je CPR-nummer aanvragen bij de gemeente.

    Scroll naar boven